Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.
Fenkuł zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.
Podawać z bułką i białym winem.

Papryka

Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a także cukier, białko oraz związki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Jej zdrowotne właściwości służą również podtrzymaniu do późnego wieku sprawności seksualnej. Węgrzy twierdzą, że to
delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br>&lt;orig&gt;Fenkuł&lt;/&gt; zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.<br>Podawać z bułką i białym winem.<br><br>&lt;tit&gt;Papryka&lt;/&gt;<br><br>Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową przyprawą, a także podstawą wielu wspaniałych potraw. Papryka zawiera mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, a także cukier, białko oraz związki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Jej zdrowotne właściwości służą również podtrzymaniu do późnego wieku sprawności seksualnej. Węgrzy twierdzą, że to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego