Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
bobik z jęczmieniem wykazała wzrost wartości biologicznej białka z 49,5-75,7%. W żywieniu świń dawki zawierające bobik lub groch w połączeniu z ziarnem zbóż na ogół pokrywają zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.
Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943
bobik z jęczmieniem wykazała wzrost wartości biologicznej białka z 49,5-75,7%. W żywieniu świń dawki zawierające bobik lub groch w połączeniu z ziarnem zbóż na ogół pokrywają zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.<br>Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion z 1 ha. Jak podają Święciccy [1981] średnie plony nasion roślin strączkowych mogą dostarczyć następujących ilości białka z 1 ha: łubin żółty - 690 kg, peluszka - 511 kg, a bobik - 943
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego