Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
posypać posiekaną natką i podawać z grzankami.
***
Składniki: 4 średnie solone śledzie, pól szklanki gęstej śmietany, 60 dag ziemniaków, 4 łyżki masła, 2 jajka, łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.
Przygotowanie:
* Śledzie wymoczyć w wodzie, zdjąć skórę, usunąć ości i zmiksować. Ziemniaki ugotować w łupinach, zdjąć skórkę i utłuc na puree.
* Masę śledziową połączyć z ziemniakami. Dodać koncentrat pomidorowy, jajka, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
* Formę posmarować łyżką masła, oprószyć mąką i napełnić przygotowaną masą. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.
* Babkę wyłożyć na talerz przybrany liśćmi sałaty i polać resztą stopionego masła
posypać posiekaną natką i podawać z grzankami.<br>***<br>Składniki: 4 średnie solone śledzie, pól szklanki gęstej śmietany, 60 dag ziemniaków, 4 łyżki masła, 2 jajka, łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.<br>Przygotowanie:<br>* Śledzie wymoczyć w wodzie, zdjąć skórę, usunąć ości i zmiksować. Ziemniaki ugotować w łupinach, zdjąć skórkę i utłuc na puree.<br>* Masę śledziową połączyć z ziemniakami. Dodać koncentrat pomidorowy, jajka, wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.<br>* Formę posmarować łyżką masła, oprószyć mąką i napełnić przygotowaną masą. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.<br>* Babkę wyłożyć na talerz przybrany liśćmi sałaty i polać resztą stopionego masła
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego