Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
więc we wszystkich posiłkach staramy się ograniczać mięso, zastępując je coraz częściej potrawami z produktów roślinnych, takimi jak zboża, nasiona roślin strączkowych i warzywa.
5. Owoce importowane z dalekich krajów. Ich spożycie należy ograniczyć bardzo radykalnie, traktując je odświętnie i deserowo. Są szkodliwe dla organizmu, dlatego że do ich transportu używa się chemicznych środków ochronnych, zapobiegających zepsuciu. Ponadto według makrobiotyki należą one do produktów skrajnie jin.
6. Ziemniaki, pomidory i bakłażany, których spożycie należy ograniczyć, ponieważ spośród warzyw należą do produktów skrajnie jin.
7. Warzywa niesezonowe są nieodpowiednim pożywieniem, dlatego że są uprawiane w szklarniach. Można je zastępować kiełkującymi nasionami i kiszonkami
więc we wszystkich posiłkach staramy się ograniczać mięso, zastępując je coraz częściej potrawami z produktów roślinnych, takimi jak zboża, nasiona roślin strączkowych i warzywa.<br>5. Owoce importowane z dalekich krajów. Ich spożycie należy ograniczyć bardzo radykalnie, traktując je odświętnie i deserowo. Są szkodliwe dla organizmu, dlatego że do ich transportu używa się chemicznych środków ochronnych, zapobiegających zepsuciu. Ponadto według makrobiotyki należą one do produktów skrajnie jin.<br>6. Ziemniaki, pomidory i bakłażany, których spożycie należy ograniczyć, ponieważ spośród warzyw należą do produktów skrajnie jin.<br>7. Warzywa niesezonowe są nieodpowiednim pożywieniem, dlatego że są uprawiane w szklarniach. Można je zastępować kiełkującymi nasionami i kiszonkami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego