pieprz, zielenina</>.<br> rzodkiewkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w półplasterki, połączyć z rozdrobnionymi sardynkami, opłukanymi kaparami, keczupem. Doprawić cytryną. Posypać posiekaną natką pietruszki.<br><tit>SAŁATKA ZNAD ŻÓŁTEJ RZEKI</><br><hi rend="italic">2 piersi z kurczaka, 2 ogórki, 2-3 białe rzodkiewki ("sople lodu"), małe jabłko, gruszka, 8-10 wiśni bez pestek (lub czereśni), 1 łyżeczka wódki wyborowej, szczypta imbiru, sól, cukier</>.<br> Kurczaka natrzeć wódką i imbirem, odstawić. Zagotować szklankę wody w małym garnku, włożyć mięso, gotować na małym ogniu przez kwadrans. Osączyć, wystudzić i wstawić do lodówki na godzinę. Ogórki i rzodkiewki dobrze umyć i nie obierając ze skórki pokroić w cienkie półplasterki, posypać dwoma łyżeczkami