zatok, nosa, jamy ustnej (np. próchnica) oraz niewłaściwa jej pielęgnacja.<br>Jak go unikać:<br>Po każdym posiłku dokładnie myj zęby, a resztki jedzenia usuwaj nicią dentystyczną. Po jedzeniu żuj ziarenka kopru, kawy, kminku, kardamonu, natkę świeżej pietruszki lub liście mięty. Spożywaj produkty bogate w błonnik: surowe warzywa i owoce (pomagają utrzymać w dobrym stanie dziąsła) i pij dużo wody. Zrezygnuj ze słodyczy, zwłaszcza tych, które oblepiają zęby. Gdy przyczyna tkwi w chorych zatokach lub katarze, stosuj przyprawy obkurczające błonę śluzową, np. imbir, cynamon lub chrzan. Miej pod ręką miętową gumę do żucia lub drażetki chlorofilowe Fresh Natura, które odświeżają oddech.<br>Pachnąco nam<br>Stosowanie olejków