Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
wykorzystywana do wyrobu kawy zbożowej.
Dietetyka naturalna

MAKROBIOTYKA
Słowo "makrobiotyka" wywodzi się z greckiego macros - "wielki" i biokos - "życie". U podstaw tej terapii legło przeświadczenie, że człowiek jest częścią środowiska i kosmosu, jego zdrowie jest uwarunkowane sposobem odbierania świata i relacjami z otoczeniem. Każdy powinien być na tyle zdrowy, by w pełni cieszyć się życiem. Kolebka filozofii makrobiotycznej to Tybet i Chiny.
Makrobiotyka dzieli wszystkie pokarmy na yin (węglowodany, owoce, jarzyny) i yang (mięso, jaja) oraz diety mieszane, zalecając zachowanie równowagi pomiędzy tymi rodzajami pożywienia, aby utrzymać organizm człowieka w harmonii.
Najistotniejszą cechą makrobiotyki, także tej współczesnej, jest przekonanie o nierozerwalnym związku
wykorzystywana do wyrobu kawy zbożowej.<br>Dietetyka naturalna<br><br>&lt;tit&gt;MAKROBIOTYKA&lt;/&gt;<br>Słowo "makrobiotyka" wywodzi się z greckiego macros - "wielki" i biokos - "życie". U podstaw tej terapii legło przeświadczenie, że człowiek jest częścią środowiska i kosmosu, jego zdrowie jest uwarunkowane sposobem odbierania świata i relacjami z otoczeniem. Każdy powinien być na tyle zdrowy, by w pełni cieszyć się życiem. Kolebka filozofii makrobiotycznej to Tybet i Chiny.<br>Makrobiotyka dzieli wszystkie pokarmy na yin (węglowodany, owoce, jarzyny) i yang (mięso, jaja) oraz diety mieszane, zalecając zachowanie równowagi pomiędzy tymi rodzajami pożywienia, aby utrzymać organizm człowieka w harmonii.<br>Najistotniejszą cechą makrobiotyki, także tej współczesnej, jest przekonanie o nierozerwalnym związku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego