Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
ha.

Technika podkiełkowywania ziemniaków polega na umieszczeniu ich w temperaturze 12-15°C w pomieszczeniu z dostępem światła o wilgotności powietrza 85-95, na okres 3-5 tyg. Podkiełkowane bulwy powinny mieć kiełki 15-20 mm. Chemiczne zwalczanie chwastów odbywa się następującymi preparatami: Afalon, Aresin, Gesagarol i Kumirol. W Polsce w rejestrze odmian zrejonizowanych znajduje się przeciętnie około 35 odmian, które można podzielić następująco:
1. jadalne - charakteryzują się regularnym kształtem bulw, wysoką wartością smakową, dużą zawartością białka;
2. przemysłowe - wysoka zawartość skrobi (20-25), duża plenność, duże bulwy;
3. pastewne - średnia zawartość skrobi (17-18), wysoka zawartość białka (3-3,5).
W
ha.<br>&lt;page nr=119&gt;<br>Technika podkiełkowywania ziemniaków polega na umieszczeniu ich w temperaturze 12-15°C w pomieszczeniu z dostępem światła o wilgotności powietrza 85-95, na okres 3-5 tyg. Podkiełkowane bulwy powinny mieć kiełki 15-20 mm. Chemiczne zwalczanie chwastów odbywa się następującymi preparatami: Afalon, Aresin, Gesagarol i Kumirol. W Polsce w rejestrze odmian zrejonizowanych znajduje się przeciętnie około 35 odmian, które można podzielić następująco:<br>1. jadalne - charakteryzują się regularnym kształtem bulw, wysoką wartością smakową, dużą zawartością białka;<br>2. przemysłowe - wysoka zawartość skrobi (20-25), duża plenność, duże bulwy;<br>3. pastewne - średnia zawartość skrobi (17-18), wysoka zawartość białka (3-3,5).<br>W
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego