Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
jest przyczyną miażdżycy. Tłuszcze, które w czystej postaci są stosowane w tradycyjnej kuchni, występują również, choć w mniejszych ilościach, w innych produktach, na przykład w mleku, serach, jajkach, w mięsie, rybach, wędlinach, ciastach i wyrobach cukierniczych. Jest ważne, aby sobie to uzmysłowić, gdyż ilości tłuszczu w tej postaci spożywanego wzrastają w sposób przez nas niezauważony. Na miejsce wyeliminowanych tłuszczów zwierzęcych możemy wprowadzić nieduże ilości tłuszczów roślinnych w postaci nierafinowanych olejów (słonecznikowego i sojowego) lub oliwy z oliwek. Należy unikać podgrzewania ich do wysokiej temperatury, gdyż wtedy przechodzą w kwasy tłuszczowe nasycone i są trudno strawne.
4. Mięso. Jego spożycie należy ograniczyć do
jest przyczyną miażdżycy. Tłuszcze, które w czystej postaci są stosowane w tradycyjnej kuchni, występują również, choć w mniejszych ilościach, w innych produktach, na przykład w mleku, serach, jajkach, w mięsie, rybach, wędlinach, ciastach i wyrobach cukierniczych. Jest ważne, aby sobie to uzmysłowić, gdyż ilości tłuszczu w tej postaci spożywanego wzrastają w sposób przez nas niezauważony. Na miejsce wyeliminowanych tłuszczów zwierzęcych możemy wprowadzić nieduże ilości tłuszczów roślinnych w postaci nierafinowanych olejów (słonecznikowego i sojowego) lub oliwy z oliwek. Należy unikać podgrzewania ich do wysokiej temperatury, gdyż wtedy przechodzą w kwasy tłuszczowe nasycone i są trudno strawne.<br>4. Mięso. Jego spożycie należy ograniczyć do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego