Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
i in. [1991] wprowadzając do mieszanek PT-1 - 12%, a do PT-2 - 7% śruty rzepakowej uzyskali podobne przyrosty masy ciała tuczników oraz zużycie paszy i wydajność rzeźną jak żywionych mieszanką zawierającą w swoim składzie soję. Z kolei Glapś i in. [1980] twierdzą, że śrutę poekstrakcyjną sojową i arachidową można w zupełności zastąpić taką samą ilością śruty rzepakowej, a poziom mączki rybnej w mieszankach zmniejszyć z 5,5% do 1% bez obniżenia przyrostów i wykorzystania paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki
i in. [1991] wprowadzając do mieszanek PT-1 - 12%, a do PT-2 - 7% śruty rzepakowej uzyskali podobne przyrosty masy ciała tuczników oraz zużycie paszy i wydajność rzeźną jak żywionych mieszanką zawierającą w swoim składzie soję. Z kolei Glapś i in. [1980] twierdzą, że śrutę poekstrakcyjną sojową i arachidową można w zupełności zastąpić taką samą ilością śruty rzepakowej, a poziom mączki rybnej w mieszankach zmniejszyć z 5,5% do 1% bez obniżenia przyrostów i wykorzystania paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego