Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
świń jest śruta poekstrakcyjna, która stanowi źródło wysokowartościowego białka.

2.1.2.1. Składniki podstawowe
Śruta otrzymana po ekstrakcji oleju z nasion rzepaku, zawiera stosunkowo dużo białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wielu autorów zajmujących się wartością pokarmową śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej wykazało, że zawartość w niej poszczególnych składników pokarmowych waha się w dość szerokich granicach i wynosi: białka ogólnego 33-43%, włókna surowego 11-14,5%; tłuszczu surowego 2-7%, popiołu surowego 7-8,5% i bezazotowych wyciągowych 32-34%. , porównując skład chemiczny polskich śrut rzepakowych "00" ze śrutami produkowanymi w Kanadzie, Francji i Szwecji wykazała, że śruta polska nie różni
świń jest śruta poekstrakcyjna, która stanowi źródło wysokowartościowego białka.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.2.1. Składniki podstawowe&lt;/&gt;<br>Śruta otrzymana po ekstrakcji oleju z nasion rzepaku, zawiera stosunkowo dużo białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym. Wielu autorów zajmujących się wartością pokarmową śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej &lt;gap&gt; wykazało, że zawartość w niej poszczególnych składników pokarmowych waha się w dość szerokich granicach i wynosi: białka ogólnego 33-43%, włókna surowego 11-14,5%; tłuszczu surowego 2-7%, popiołu surowego 7-8,5% i bezazotowych wyciągowych 32-34%. &lt;gap&gt;, porównując skład chemiczny polskich śrut rzepakowych "00" ze śrutami produkowanymi w Kanadzie, Francji i Szwecji wykazała, że śruta polska nie różni
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego