Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
naturalnej barwie i przyjemnym zapachu. W przezroczystym płynie ostryg nie powinny znajdować się okruchy muszli.
Największym przysmakiem są ostrygi surowe. Najczęściej podaje się je otwarte, ponieważ nie wprawionej osobie otwieranie ostryg może sprawić trudności. Ostrygi otwiera się za pomocą specjalnego nożyka do ostryg albo innego mocnego o spiczastym ostrzu, które wbija się pomiędzy obie części muszli i podważa górną część, a następnie odrywa się ją palcami. Świeże ostrygi podaje się na pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.
Wyjęte z muszli
naturalnej barwie i przyjemnym zapachu. W przezroczystym płynie ostryg nie powinny znajdować się okruchy muszli.<br>Największym przysmakiem są ostrygi surowe. Najczęściej podaje się je otwarte, ponieważ nie wprawionej osobie otwieranie ostryg może sprawić trudności. Ostrygi otwiera się za pomocą specjalnego nożyka do ostryg albo innego mocnego o spiczastym ostrzu, które wbija się pomiędzy obie części muszli i podważa górną część, a następnie odrywa się ją palcami. Świeże ostrygi podaje się na pokruszonym lodzie, z cytryną i ewentualnie białym pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.<br>Wyjęte z muszli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego