Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
biało-czerwonymi.
Mówiąc o sprawach bardziej prozaicznych niż kwiaty, a jednak dla wyglądu stołu mających niepoślednie znaczenie, trzeba przypomnieć, że rybek i wszelkich konserw nie podaje się w opakowaniach firmowych, w blaszanych pudełkach, bo to bardzo nieelegancko. Należy je położyć na małych półmiseczkach.
Pamiętajmy też, że rzeżucha i sałata stanowią wdzięczny element dekoracyjny, ożywiający obraz stołu, oraz że wszystkie potrawy wyglądają ładniej i apetyczniej, gdy są podane w odpowiednio dobranych naczyniach. Wymieńmy przykładowo tradycyjne polskie danie - bigos. Jakże pasuje do niego brązowa kamionka lub zielona waza z odpowiednią chochlą! Nakładamy nią tę wspaniałą potrawę nie na talerze, gdzie natychmiast ostygnie, lecz
biało-czerwonymi.<br>Mówiąc o sprawach bardziej prozaicznych niż kwiaty, a jednak dla wyglądu stołu mających niepoślednie znaczenie, trzeba przypomnieć, że rybek i wszelkich konserw nie podaje się w opakowaniach firmowych, w blaszanych pudełkach, bo to bardzo nieelegancko. Należy je położyć na małych &lt;orig&gt;półmiseczkach&lt;/&gt;.<br>Pamiętajmy też, że rzeżucha i sałata stanowią wdzięczny element dekoracyjny, ożywiający obraz stołu, oraz że wszystkie potrawy wyglądają ładniej i apetyczniej, gdy są podane w odpowiednio dobranych naczyniach. Wymieńmy przykładowo tradycyjne polskie danie - bigos. Jakże pasuje do niego brązowa kamionka lub zielona waza z odpowiednią chochlą! Nakładamy nią tę wspaniałą potrawę nie na talerze, gdzie natychmiast ostygnie, lecz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego