Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
winiarze, i w ostatecznym rozrachunku woli mieć do czynienia z człowiekiem niż, na przykład, udusić się we własnym gazie lub skwaśnieć na ocet. Ale ma kapryśną naturę, więc i człowiek musi wsłuchiwać się w jego życzenia i, powiedzmy, nie trzymać białego nazbyt długo w zamknięciu, bo szybko traci młodość i werwę, a na starość jest do niczego. Z wyjątkiem win specjalnych, wypada zastrzec, słodszych, mocniejszych, słowem - deserowych.
Co innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po
winiarze, i w ostatecznym rozrachunku woli mieć do czynienia z człowiekiem niż, na przykład, udusić się we własnym gazie lub skwaśnieć na ocet. Ale ma kapryśną naturę, więc i człowiek musi wsłuchiwać się w jego życzenia i, powiedzmy, nie trzymać białego nazbyt długo w zamknięciu, bo szybko traci młodość i werwę, a na starość jest do niczego. Z wyjątkiem win specjalnych, wypada zastrzec, słodszych, mocniejszych, słowem - deserowych.<br>Co innego czerwone. Wprawdzie i białe wina narażone są na wtórną fermentację, ale można tego uniknąć i zachować w nich tę niezbędną kwasowość, która przy czerwonych powinna być bardziej stonizowana. Otóż mniej więcej po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego