Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
nie powinni wiedzieć, że grają rolę królików doświadczalnych. "Żadne teoretyczne rady nie zastąpią praktyki; każdy musi się sam tego nauczyć" - poucza pani Cording. Menu nie powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym
nie powinni wiedzieć, że grają rolę królików doświadczalnych. "Żadne teoretyczne rady nie zastąpią praktyki; każdy musi się sam tego nauczyć" - poucza pani <name type="person">Cording</>. Menu nie powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się na nakrycie: obrusa, szkieł, porcelany oraz kwiatów, którym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego