Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2926
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
dzień po spożyciu.

Bunt wędlin
Wędzona kiełbasa czy baleron nie wymagają dodatków smakowo-zapachowych. To prawda, pod warunkiem jednak, że nie są produkowane na masową skalę i wedle nowoczesnych technologii. Nowomodnych wędlin nie wędzi się w dymie, lecz nasącza cieczą o aromacie wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy Givaudan-Roure, znanej choćby z wykreowania
dzień po spożyciu.<br><br>&lt;tit1&gt;Bunt wędlin&lt;/&gt;<br>Wędzona kiełbasa czy baleron nie wymagają dodatków smakowo-zapachowych. To prawda, pod warunkiem jednak, że nie są produkowane na masową skalę i wedle nowoczesnych technologii. Nowomodnych wędlin nie wędzi się w dymie, lecz nasącza cieczą o aromacie wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy &lt;name type="org"&gt;Givaudan-Roure&lt;/&gt;, znanej choćby z wykreowania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego