Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 10.02 (40)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
w szklance, jest trzykrotnie gotowanym, ciemnym, bardzo słodkim napojem z korzeniami, np. kardamonem. Do takiego parzenia potrzebny jest mosiężny ibrik z rączką. To właśnie po wypiciu takiej kawy wróży się z fusów.

Kawa po wiedeńsku jest bardziej deserem niż napojem. Parzy się ją z czekoladą, śmietanką i cukrem, a na wierzch dodaje się ubitą kremówkę posypaną cynamonem i kakao.

Irlandczycy pogodzili miłość do kawy ze słabością do whisky. Sekretem dobrze podanej kawy po irlandzku jest ubita na pół sztywno śmietanka, którą delikatnie wlewa się po zewnętrznej stronie łyżki stołowej do kielicha, w którym kawa jest podawana, aby na powierzchni napoju utworzył
w szklance, jest trzykrotnie gotowanym, ciemnym, bardzo słodkim napojem z korzeniami, np. kardamonem. Do takiego parzenia potrzebny jest mosiężny &lt;orig&gt;ibrik&lt;/&gt; z rączką. To właśnie po wypiciu takiej kawy wróży się z fusów.<br><br>Kawa po wiedeńsku jest bardziej deserem niż napojem. Parzy się ją z czekoladą, śmietanką i cukrem, a na wierzch dodaje się ubitą kremówkę posypaną cynamonem i kakao.<br><br>Irlandczycy pogodzili miłość do kawy ze słabością do whisky. Sekretem dobrze podanej kawy po irlandzku jest ubita na pół sztywno śmietanka, którą delikatnie wlewa się po zewnętrznej stronie łyżki stołowej do kielicha, w którym kawa jest podawana, aby na powierzchni napoju utworzył
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego