Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
wszystkim bogactwem kulinarnej wiedzy.
Oto kilka szczególnie inspirujących przepisów, które wybrałem dla Państwa z biblii polskiego smakosza.

Cąber barani na sposób sarny
Cąber, lub nawet pieczeń baranią, można urządzić zupełnie jak sarnę.
Kazać od razu wyrżnąć duży cąber u rzeźnika, gdyż rzadko kiedy można znaleźć cały gotowy. Cąbrem zowie się wierzchnia część przy grzbiecie po obu stronach, czyli właściwie to, z czego się robi bite kotlety w przedłużeniu aż do pieczeni. Mając więc taki cąber, należy jak najstaranniej skroić wszelką tłustość i żyły tak, aby samo mięso było widoczne; obłożyć cały plastrami cebuli, przegotować ocet z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem
wszystkim bogactwem kulinarnej wiedzy. <br>Oto kilka szczególnie inspirujących przepisów, które wybrałem dla Państwa z biblii polskiego smakosza.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;Cąber barani na sposób sarny&lt;/&gt;<br>&lt;q&gt;Cąber, lub nawet pieczeń baranią, można urządzić zupełnie jak sarnę.<br>Kazać od razu wyrżnąć duży cąber u rzeźnika, gdyż rzadko kiedy można znaleźć cały gotowy. Cąbrem zowie się wierzchnia część przy grzbiecie po obu stronach, czyli właściwie to, z czego się robi bite kotlety w przedłużeniu aż do pieczeni. Mając więc taki cąber, należy jak najstaranniej skroić wszelką tłustość i żyły tak, aby samo mięso było widoczne; obłożyć cały plastrami cebuli, przegotować ocet z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego