Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
krótko do 80 stopni Celsjusza, pasteryzuje, po czym, obniżywszy jego temperaturę do 50 stopni Celsjusza, rozlewa się do butelek tak, by korek niemal dotykał jego powierzchni. Przy ochładzaniu się powstaje tam przestrzeń izolacyjna, chroniąca wino przed utlenianiem się podczas jego leżakowania. Ta metoda najlepiej się sprawdza przy winach młodych.
Zamykanie wina w butelce też odbywa się mechanicznie, a zamknięcie może być rozmaite: kapsel, zakrętka, korek z plastyku, korek z korka. Ze względów jakościowych dziś (od XVIII wieku zaczynając) najczęściej używa się korka z drzewa korkowego. To dęby korkowe dostarczają najlepszego materiału do wytwarzania winnych korków, które muszą przejść pewną drogę udręki
krótko do 80 stopni Celsjusza, pasteryzuje, po czym, obniżywszy jego temperaturę do 50 stopni Celsjusza, rozlewa się do butelek tak, by korek niemal dotykał jego powierzchni. Przy ochładzaniu się powstaje tam przestrzeń izolacyjna, chroniąca wino przed utlenianiem się podczas jego leżakowania. Ta metoda najlepiej się sprawdza przy winach młodych.<br>Zamykanie wina w butelce też odbywa się mechanicznie, a zamknięcie może być rozmaite: kapsel, zakrętka, korek z plastyku, korek z korka. Ze względów jakościowych dziś (od XVIII wieku zaczynając) najczęściej używa się korka z drzewa korkowego. To dęby korkowe dostarczają najlepszego materiału do wytwarzania winnych korków, które muszą przejść pewną drogę udręki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego