Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 02/03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
cholesterolu w diecie. Ważniejsze jest takie zbilansowanie kalorii, aby mogły być one prawie w 100% przetworzone na energię. A nie jest to wcale takie proste; wymaga bowiem sporej wiedzy i determinacji w przezwyciężaniu różnych fałszywych opinii i złych przyzwyczajeń.

Zdradliwe tłuszcze

Tłuszcz roślinny jest w naszej diecie niezbędny, bo wiele witamin rozpuszcza się właśnie w kwasach tłuszczowych, ale trzeba przy tym pamiętać, że 100 g "zdrowej", nie wywołującej miażdżycy margaryny czy oleju zawiera tyle samo kalorii co 100 g "niezdrowego" smalcu. Na margarynach i olejach można więc tak samo utyć, jak na boczku czy golonce. Wiadomo przy tym, że większość tłuszczu
cholesterolu w diecie. Ważniejsze jest takie zbilansowanie kalorii, aby mogły być one prawie w 100% przetworzone na energię. A nie jest to wcale takie proste; wymaga bowiem sporej wiedzy i determinacji w przezwyciężaniu różnych fałszywych opinii i złych przyzwyczajeń.<br><br>&lt;tit&gt;Zdradliwe tłuszcze&lt;/&gt;<br><br>Tłuszcz roślinny jest w naszej diecie niezbędny, bo wiele witamin rozpuszcza się właśnie w kwasach tłuszczowych, ale trzeba przy tym pamiętać, że 100 g "zdrowej", nie wywołującej miażdżycy margaryny czy oleju zawiera tyle samo kalorii co 100 g "niezdrowego" smalcu. Na margarynach i olejach można więc tak samo utyć, jak na boczku czy golonce. Wiadomo przy tym, że większość tłuszczu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego