masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego<br>Przygotować ciasto: jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.<br>Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.<br><br><tit>Orzechowo-serowy z porzeczkami</><br><br>13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag masła, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 13 dag chudego twarogu, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag porzeczek; do