Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych warzyw. Walory smakowe - ostry smak i zapach - oraz wartości zdrowotne i odżywcze czynią z niej często stosowaną jarzynę i przyprawę kuchenną. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków dezynfekcyjnych. Działa na organizm odkwaszająco. Zawarte w niej fitonocydy hamują rozwój niektórych bakterii, np. ropnych. Ma też właściwości rozpuszczania fibryny, która jest niebezpieczna dla ludzi o mało ruchliwym trybie życia.
STOSOWANA WEWNETRZNIE
Stanowi środek antyinfekcyjny, przeciwreumatyczny, przeciwsklerotyczny, przeciwszkorbutowy i przeciwzakrzepowy. Obniża poziom cukru we krwi i osłabia napięcie jelit. Poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, stymuluje wydzielanie żółci i trawienie. Sok z surowej cebuli pity z miodem łagodzi kaszel
to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych warzyw. Walory smakowe - ostry smak i zapach - oraz wartości zdrowotne i odżywcze czynią z niej często stosowaną jarzynę i przyprawę kuchenną. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków dezynfekcyjnych. Działa na organizm odkwaszająco. Zawarte w niej fitonocydy hamują rozwój niektórych bakterii, np. ropnych. Ma też właściwości rozpuszczania fibryny, która jest niebezpieczna dla ludzi o mało ruchliwym trybie życia.<br>STOSOWANA WEWNETRZNIE<br>Stanowi środek &lt;orig&gt;antyinfekcyjny&lt;/&gt;, przeciwreumatyczny, &lt;orig&gt;przeciwsklerotyczny&lt;/&gt;, przeciwszkorbutowy i przeciwzakrzepowy. Obniża poziom cukru we krwi i osłabia napięcie jelit. Poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, stymuluje wydzielanie żółci i trawienie. Sok z surowej cebuli pity z miodem łagodzi kaszel
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego