cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E.<br>Herbatę <name type="prod">Pu-erh</> odróżnia od innych herbat duża zawartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie <name type="prod">Pu-erh</> charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne (zapobiegające "zlepianiu się" płytek krwi). Ponadto flawonoidy wykazują właściwości przeciwutleniające (stabilizatory procesów utleniania), a także odtruwające - wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie <name type="prod">Pu-erh</> związki aktywują