Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kwietnik
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
czerwone lub brązowe. Owoce odmian miękkich po wysuszeniu zawierają około 20% wody, 60-65% cukru, 2% białka, małe ilości tłuszczów, związków mineralnych i pektyn oraz prowitaminę A i witaminy B1, B2, PP i C.
Daktyle stanowią podstawę wyżywienia miejscowej ludności. Owoce odmian słodkich spożywa się świeże i suszone, a także wyciska się z nich sok, zwany miodem, i robi rozmaite przetwory (dżemy, pasty itp.). Suszone owoce, a czasem pozbawione pestek i prasowane, eksportuje się do wielu krajów.
Z suszonych daktyli odmian mączystych (jadanych również na surowo) robi się mąkę i po zmieszaniu jej z mąką jęczmienną wypieka tzw. chleb pustyni. Nie
czerwone lub brązowe. Owoce odmian miękkich po wysuszeniu zawierają około 20% wody, 60-65% cukru, 2% białka, małe ilości tłuszczów, związków mineralnych i pektyn oraz prowitaminę A i witaminy B1, B2, PP i C.<br>Daktyle stanowią podstawę wyżywienia miejscowej ludności. Owoce odmian słodkich spożywa się świeże i suszone, a także wyciska się z nich sok, zwany miodem, i robi rozmaite przetwory (dżemy, pasty itp.). Suszone owoce, a czasem pozbawione pestek i prasowane, eksportuje się do wielu krajów.<br>Z suszonych daktyli odmian mączystych (jadanych również na surowo) robi się mąkę i po zmieszaniu jej z mąką jęczmienną wypieka tzw. chleb pustyni. Nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego