Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pęczek koperku, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz

KLUSKI

70 dag mąki pszennej, 4 jajka, sól; do polania: 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła
Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować kluski: mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać sól i taką ilość wody, aby po wyrobieniu ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w
pęczek koperku, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz<br><br>&lt;tit&gt;KLUSKI&lt;/&gt;<br><br>70 dag mąki pszennej, 4 jajka, sól; do polania: 2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki masła<br>Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć i posiekać. Do rosołu włożyć marchew i gotować 15 min. Następnie dodać koperek oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagęścić zupę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować kluski: mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać sól i taką ilość wody, aby po wyrobieniu ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiać, mocno ubijając, żeby kluski były pulchne. Gotowe ciasto nabierać łyżką, moczoną w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego