Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
sklepowe półki, musi odbyć okres "leżakowania", dokładnie ustalony przez wytwórnię. Im jest on dłuższy, tym whisky lepsza. Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące, a jej reprezentacyjnym produktem jest Johnnie Walker.


Whisky zbożowa
Mniej szlachetna odmiana. Surowcem do jej wyrobu jest przede wszystkim kukurydza. Należy ją zemleć i wymieszać ze śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol, który z reguły nie jest sprzedawany jako gotowy produkt, lecz używa się go
sklepowe półki, musi odbyć okres "leżakowania", dokładnie ustalony przez wytwórnię. Im jest on dłuższy, tym whisky lepsza. Liczba poszczególnych marek z rodziny blend idzie w tysiące, a jej reprezentacyjnym produktem jest Johnnie Walker.<br><br><br>Whisky zbożowa<br>Mniej szlachetna odmiana. Surowcem do jej wyrobu jest przede wszystkim kukurydza. Należy ją zemleć i wymieszać ze śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w proporcji 9 do 1. Otrzymany w ten sposób zacier umieszcza się w kadzi fermentacyjnej, nazywanej również kadzią Coffeya, na pamiątkę jej genialnego wynalazcy. W wyniku fermentacji powstaje czysty alkohol, który z reguły nie jest sprzedawany jako gotowy produkt, lecz używa się go
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego