Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
kalifornijskimi. Pragnęła zarazem używać gastronomii do krzewienia wartości postrzeganych w USA jako kulturowe, choć w istocie ograniczonych do kultury konsumpcyjnej. Pieczołowity dobór najświeższych, najwyższej jakości składników do każdej potrawy, niemal erotyczna czułość w przygotowywaniu dań, nieledwie seksualne poczucie satysfakcji z solidnego kucharzenia - wszystko to jawi się w książkach, artykułach i wyrazie twarzy biesiadników z tamtego okresu.
Fakt, że już nazajutrz po przybyciu do Berkeley na studia doktoranckie poszedłem nie na uniwersytet, lecz do restauracji Chez Panisse, usprawiedliwi, mam nadzieję, moja młodość i kulinarna ciekawość. A u pani Waters było naprawdę ciekawie.
Restauracja jest podzielona na część czynną tylko wieczorem, gdzie podaje się
kalifornijskimi. Pragnęła zarazem używać gastronomii do krzewienia wartości postrzeganych w USA jako kulturowe, choć w istocie ograniczonych do kultury konsumpcyjnej. Pieczołowity dobór najświeższych, najwyższej jakości składników do każdej potrawy, niemal erotyczna czułość w przygotowywaniu dań, nieledwie seksualne poczucie satysfakcji z solidnego kucharzenia - wszystko to jawi się w książkach, artykułach i wyrazie twarzy biesiadników z tamtego okresu.<br>Fakt, że już nazajutrz po przybyciu do &lt;name type="place"&gt;Berkeley&lt;/&gt; na studia doktoranckie poszedłem nie na uniwersytet, lecz do restauracji &lt;name type="place"&gt;Chez Panisse&lt;/&gt;, usprawiedliwi, mam nadzieję, moja młodość i kulinarna ciekawość. A u pani &lt;name type="person"&gt;Waters&lt;/&gt; było naprawdę ciekawie.<br>Restauracja jest podzielona na część czynną tylko wieczorem, gdzie podaje się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego