Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.
Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Orzechowo-serowy z porzeczkami

13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag masła, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 13 dag chudego twarogu, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag porzeczek; do przygotowania tortownicy: 1 1/2 łyżki margaryny, 1 1/2 łyżki bułki tartej; do przybrania: kilkanaście orzechów laskowych
umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę, delikatnie mieszając.<br>Płaską formę do pieczenia wysmarować margaryną, wlać ciasto i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.<br><br>&lt;tit&gt;Orzechowo-serowy z porzeczkami&lt;/&gt;<br><br>13 dag zmielonych orzechów laskowych, 13 dag masła, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 13 dag chudego twarogu, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag porzeczek; do przygotowania tortownicy: 1 1/2 łyżki margaryny, 1 1/2 łyżki bułki tartej; do przybrania: kilkanaście orzechów laskowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego