Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.
* Do małży najlepiej pasuje wytrawny szampan albo białe wina wytrawne (np. francuskie: graves i chablis, niemieckie: badeńskie i mozelskie).
* Małże są niskokaloryczne. Zawierają niewiele tłuszczu. Dostarczają organizmowi białka, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, jodu oraz sodu (więcej sodu jest w małżach konserwowych). Ostrygi i mule zawierają witaminę A i PP (niacynę).


TRADYCJE
KOLACJA U KSIĘCIA

Czytelnicy, którzy oglądali film Filipa
kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.<br>* Do małży najlepiej pasuje wytrawny szampan albo białe wina wytrawne (np. francuskie: graves i chablis, niemieckie: badeńskie i mozelskie).<br>* Małże są niskokaloryczne. Zawierają niewiele tłuszczu. Dostarczają organizmowi białka, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, jodu oraz sodu (więcej sodu jest w małżach konserwowych). Ostrygi i mule zawierają witaminę A i PP (niacynę).&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;TRADYCJE&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit1&gt;KOLACJA U KSIĘCIA&lt;/tit1&gt;<br><br>&lt;intro&gt;Czytelnicy, którzy oglądali film Filipa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego