Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
kora chinowca, majeranek, szałwia, tymianek, cynamon, rumianek, tatarak...i skórka pomarańczy.
Dobrze, co z tego wychodzi, każdy widzi; Włosi chwalą się najlepszą kompozycją wermutów słodkich spod Turynu (Cinzano, Gancia, Martini), opartych także o szlachetne, białe wino z Asti (Moscato), a także wytrawnych (Martini extra dry), Francuzi są znani dzięki wermutom wytrawnym (super) z Chambéry i Sete (Dolin, Duval, Noilly-Prat), a cały świat robi swoje - tańsze i trochę lekceważone, bo i tak, powiada się, posłużą przede wszystkim do koktajli, tych pospolitych mieszanek z sokiem i wódką, które cieszą się wprawdzie wielką popularnością wśród władczych klas współczesności, ale których szanujący się amator
kora chinowca, majeranek, szałwia, tymianek, cynamon, rumianek, tatarak...i skórka pomarańczy.<br>Dobrze, co z tego wychodzi, każdy widzi; Włosi chwalą się najlepszą kompozycją wermutów słodkich spod Turynu (Cinzano, Gancia, Martini), opartych także o szlachetne, białe wino z Asti (Moscato), a także wytrawnych (Martini extra dry), Francuzi są znani dzięki wermutom wytrawnym (super) z Chambéry i Sete (Dolin, Duval, Noilly-Prat), a cały świat robi swoje - tańsze i trochę lekceważone, bo i tak, powiada się, posłużą przede wszystkim do koktajli, tych pospolitych mieszanek z sokiem i wódką, które cieszą się wprawdzie wielką popularnością wśród władczych klas współczesności, ale których szanujący się amator
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego