Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Gazeta Wrocławska
Nr: 12.06
Miejsce wydania: Wrocław
Rok: 1999
stosować tylko do wędzonek i szynek (poza boczkiem) i to w ściśle określonych ilościach. Zenona Grudzień, naczelnik w Państwowej Inspekcji Handlowej twierdzi, że producenci nie zawsze przestrzegają tych przepisów. Zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego dopuszcza użycie 1500 miligramów tego dodatku na kilogram wyrobu, a podczas kontroli PIH okazało się, że niektórzy wytwórcy zastosowali... 3600 mg. - Wielofosforany sprawiają, że woda łatwiej łączy się z mięsem i producent uzyskuje rekordy wydajnościowe - mówi Z. Grudzień. - Jednak taki wyrób nie jest już szynką, ale produktem szynkopodobnym. Producent powinien o tym poinformować klienta, a przede wszystkim nie powinien wydajnościowego efektu uzyskać poprzez przedawkowanie chemicznych dodatków. Może to
stosować tylko do wędzonek i szynek (poza boczkiem) i to w ściśle określonych ilościach. Zenona Grudzień, naczelnik w Państwowej Inspekcji Handlowej twierdzi, że producenci nie zawsze przestrzegają tych przepisów. Zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego dopuszcza użycie 1500 miligramów tego dodatku na kilogram wyrobu, a podczas kontroli PIH okazało się, że niektórzy wytwórcy zastosowali... 3600 mg. - Wielofosforany sprawiają, że woda łatwiej łączy się z mięsem i producent uzyskuje rekordy wydajnościowe - mówi Z. Grudzień. - Jednak taki wyrób nie jest już szynką, ale produktem szynkopodobnym. Producent powinien o tym poinformować klienta, a przede wszystkim nie powinien wydajnościowego efektu uzyskać poprzez przedawkowanie chemicznych dodatków. Może to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego