podział zapachów<br>(wg Zwardemackera): 1) eteryczne - eter, wosk pszczeli, 2) aromatyczne<br>- kamfora, pieprz, migdał, 3) balsamiczne - balsam, kwiaty, wanilia, 4)<br>ambro-moszusowe - ambra, żółć, 5) allylkakodylowe - siarkowodór, chlor,<br>6) spaleniznowe - dym tytoniowy, naftalina,<br>7) kaprylowe - pot, zjełczały tłuszcz, 8) przykre - pluskwiaki,<br>9) wstrętne - padlina, kał. Podstawą klasyfikacji jest tu gradacja<br>zabarwienia emocjonalnego od przyjemnego do przykrego.<br> Prostszy, lecz równie nieprecyzyjny jest podział Henninga:<br>1) gnilny, 2) kwiatowy, 3) owocowy, 4) spaleniznowy, 5) korzenny,<br>6) żywiczny.<br> Na podstawie doznań węchowych rozwinął się potężny przemysł<br>perfumeryjny, problem "wonności" zaś, znany był w kulturze od wczesnych<br>czasów historycznych. Chodzi o dobór zapachów, które dawałyby