Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze wykorzystanie paszy w porównaniu z grupą kontrolną. Zaznaczyć należy jednak, że zastosowany w doświadczeniu bobik poddany został zabiegowi obłuszczania i granulowania, co z pewnością miało duży wpływ na uzyskane wyniki. W innym doświadczeniu Wideński i Wójcik [1991] wyeliminowali całkowicie z mieszanki PP-grower, pasze pochodzenia zwierzęcego wprowadzając w ich miejsce śrutę z bobiku w ilości 5 i podwyższając z 6,5 do 12% śrutę poekstrakcyjną sojową. Uzyskane wyniki
prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze wykorzystanie paszy w porównaniu z grupą kontrolną. Zaznaczyć należy jednak, że zastosowany w doświadczeniu bobik poddany został zabiegowi obłuszczania i granulowania, co z pewnością miało duży wpływ na uzyskane wyniki. W innym doświadczeniu Wideński i Wójcik [1991] wyeliminowali całkowicie z mieszanki PP-grower, pasze pochodzenia zwierzęcego wprowadzając w ich miejsce śrutę z bobiku w ilości 5 i podwyższając z 6,5 do 12% śrutę poekstrakcyjną sojową. Uzyskane wyniki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego