Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Na oścież
Nr: 2-3(59)
Miejsce wydania: Bydgoszcz
Rok: 1999
Czapką, papką i solą ludzie ludzi niewolą" - to przysłowie chociaż pochwala gościnność nie zachwyca jadłospisem.
"Gdzie barszcz, kapusta, tam chata nie pusta" - w tym przysłowiu wymienione są dwie potrawy, które od najdawniejszych czasów gościły nie tylko na chłopskich stołach. Barszczyk i kapusta zawsze pełniły u nas rolę szczególną. Kapusta częściej zachwycała w bigosie, który nie wiadomo dlaczego nazywano hultajskim. Bigos - niegdyś nasza "broń gastronomiczna" - zyskał największego piewcę w postaci wieszcza A. Mickiewicza, który twierdził, że "w słowach wydać trudno - bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną".
Co jeszcze jadano? Nie przedstawię spisu potraw lecz wspomnę, iż lubiano kolory, ozdoby, dziwne kształty
Czapką, papką i solą ludzie ludzi niewolą" - to przysłowie chociaż pochwala gościnność nie zachwyca jadłospisem.<br> "Gdzie barszcz, kapusta, tam chata nie pusta" - w tym przysłowiu wymienione są dwie potrawy, które od najdawniejszych czasów gościły nie tylko na chłopskich stołach. Barszczyk i kapusta zawsze pełniły u nas rolę szczególną. Kapusta częściej zachwycała w bigosie, który nie wiadomo dlaczego nazywano hultajskim. Bigos - niegdyś nasza "broń gastronomiczna" - zyskał największego piewcę w postaci wieszcza A. Mickiewicza, który twierdził, że "w słowach wydać trudno - bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną".<br> Co jeszcze jadano? Nie przedstawię spisu potraw lecz wspomnę, iż lubiano kolory, ozdoby, dziwne kształty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego