Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
pewny jego znaczenia, wyjaśniamy: makaron jest ugotowany al dente, gdy zachowuje jędrność i stawia lekki opór zębom, a jednocześnie nie jest surowy w środku. Oto nasze wskazówki:
Gotujemy w dużym garnku, ponieważ na każde 10 dag suchego makaronu, należy wziąć aż litr wody. Solimy wodę dopiero wtedy, gdy makaron się zagotuje. Niektórzy wlewają też do garnka łyżkę oleju.
Wkładamy lub wsypujemy makaron do wrzątku po trochu, żeby ni na chwilę nie przerwać wrzenia wody. Spaghetti, fettucini, bucatini, zite itp. układamy w wiązkę i zanurzamy stopniowo, w miarę jak ciasto zmięknie.
Czas gotowania zależy od kształtu i grubości ciast, nie musimy jednak
pewny jego znaczenia, wyjaśniamy: makaron jest ugotowany al dente, gdy zachowuje jędrność i stawia lekki opór zębom, a jednocześnie nie jest surowy w środku. Oto nasze wskazówki:<br>Gotujemy w dużym garnku, ponieważ na każde 10 dag suchego makaronu, należy wziąć aż litr wody. Solimy wodę dopiero wtedy, gdy makaron się zagotuje. Niektórzy wlewają też do garnka łyżkę oleju.<br>Wkładamy lub wsypujemy makaron do wrzątku po trochu, żeby ni na chwilę nie przerwać wrzenia wody. Spaghetti, fettucini, bucatini, zite itp. układamy w wiązkę i zanurzamy stopniowo, w miarę jak ciasto zmięknie.<br>Czas gotowania zależy od kształtu i grubości ciast, nie musimy jednak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego