Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 33
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
sosu sojowego i ostrygowego, trawy cytrynowej oraz charakterystycznego słodkawego posmaku. Do tego wszystkiego podawany jest ryż - parowany, niesolony, by złagodzić pikantność potraw.
Posiłek w Tajlandii nie składa się z tradycyjnej zupy i drugiego dania. Je się kilka potraw, stąd zapewne duża ilość rozmaitych dań, które najprościej zaliczyć można do rodziny zakąsek. Znakomita sałatka ryżowa, naleśniki z farszem mięsnym, aromatyczne kulki rybne to zaledwie kilka z nich.
Dni Kuchni Tajskiej w Zakopanem zbiegły się akurat ze świętem narodowym tego kraju - 67. urodzinami królowej. Uroczyściej są obchodzone jedynie urodziny panującego Ramy IX (4 listopada), na które wszystkich serdecznie zapraszał organizator imprezy Mariusz Pałęcki
sosu sojowego i ostrygowego, trawy cytrynowej oraz charakterystycznego słodkawego posmaku. Do tego wszystkiego podawany jest ryż - parowany, niesolony, by złagodzić pikantność potraw.<br>Posiłek w Tajlandii nie składa się z tradycyjnej zupy i drugiego dania. Je się kilka potraw, stąd zapewne duża ilość rozmaitych dań, które najprościej zaliczyć można do rodziny zakąsek. Znakomita sałatka ryżowa, naleśniki z farszem mięsnym, aromatyczne kulki rybne to zaledwie kilka z nich.<br>Dni Kuchni Tajskiej w Zakopanem zbiegły się akurat ze świętem narodowym tego kraju - 67. urodzinami królowej. Uroczyściej są obchodzone jedynie urodziny panującego Ramy IX (4 listopada), na które wszystkich serdecznie zapraszał organizator imprezy Mariusz Pałęcki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego