Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
T.M

Ostrygi zapiekane
12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz
Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć
T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Ostrygi zapiekane&lt;/tit1&gt;<br>12 ostryg, 1/2 szklanki białego wina, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 36-procentowej, 3 dag masła, 3 dag startego sera gruyere, 1 łyżka mąki pszennej, pieprz<br>Ostrygi umyć według podanego sposobu, otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać na małym ogniu 3-4 min, nie dopuszczając do wrzenia. Ostrygi osączyć, ułożyć w połówkach muszli i włożyć do naczynia żaroodpornego. Masło zrumienić z mąką, dodać 1/2 szklanki wywaru i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego