Wysokość kolejnych słupków odpowiada intensywności wyodrębnionego przez ekspertów wrażenia składowego. Była ona określana z użyciem skali dziewięciopunktowej, na której stopniom 1, 3, 5, 7 i 9 przypisano określenia: wyczuwalny, słaby, średni, mocny, skrajnie mocny. Liczby umieszczone na osi odciętych oznaczają rodzaje wyodrębnionych wrażeń składowych. Eksperci wykorzystali tylko dwadzieścia określeń rodzaju zapachu: ziołowy (1), kwaśny (2), aromatyczny (3), ochładzający (4), świeżych zielonych roślin (5), chwastów (6), zgniecionej trawy (7), jabłek (8), bananów (9),ostry (10), ciężki (11), słodki (12), owocowy (13), kwiatowy (14), inny owocowy (15),tłuszczów, olejów (16), świecy (17), wody do prania (18), pomarańczy (19), cytryny (20).<br>Profile zapachu można