Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).
Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.

SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI
30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.
Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę zalać śmietaną i gotować dalsze 10 minut. Następnie
wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).<br>Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI&lt;/tit1&gt;<br>30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.<br>Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę zalać śmietaną i gotować dalsze 10 minut. Następnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego