wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).<br>Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.<br><br><tit1>SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI</tit1><br>30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.<br>Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę zalać śmietaną i gotować dalsze 10 minut. Następnie