Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dzień Dobry
Nr: 23.02
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
w Polsce "jest praktycznie równe zeru" od kilku tygodni producenci niektórych wyrobów zapewniają, że nie używają wołowiny ani żelatyny wołowej. Jogurty Żelatyna używana była do niedawna jako zagęszczacz. Podnosiła też własności zdrowotne jogurtów wpływając pozytywnie m. in. na proces leczenia złamanych kości. Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie i oni zrezygnowali z żelatyny, która, obojętnie wołowa czy wieprzowa, zaczęła się źle kojarzyć. Kiełbasa W niektórych landach Niemiec zapanował niepokój, gdy okazało się, że do niektórych wędlin wieprzowych
w Polsce "jest praktycznie równe zeru" od kilku tygodni producenci niektórych wyrobów zapewniają, że nie używają wołowiny ani żelatyny wołowej. Jogurty Żelatyna używana była do niedawna jako zagęszczacz. Podnosiła też własności zdrowotne jogurtów wpływając pozytywnie m. in. na proces leczenia złamanych kości. Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego. Niektórzy producenci zawsze używali żelatyny wieprzowej. Jednak obecnie i oni zrezygnowali z żelatyny, która, obojętnie wołowa czy wieprzowa, zaczęła się źle kojarzyć. Kiełbasa W niektórych landach Niemiec zapanował niepokój, gdy okazało się, że do niektórych wędlin wieprzowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego