Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i sos czatnej. Smakoszom na całym świecie znany jest francuski jabłecznik (tzw. cydr) i destylowane z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.
Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami, przygotowują z jabłkami masło i ser. Pokrojone w talarki, obsmażone na maśle jabłka to ich ulubiony dodatek do
oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i sos czatnej. Smakoszom na całym świecie znany jest francuski jabłecznik (tzw. cydr) i destylowane z niego brandy - calvados. Dzięki dużej zawartości pektyn (substancji żelujących) w deserach i przetworach zastępują żelatynę.<br>Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłkami są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami, przygotowują z jabłkami masło i ser. Pokrojone w talarki, obsmażone na maśle jabłka to ich ulubiony dodatek do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego