i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane olejem.<br>Z kapustą i grzybami<br><gap><br>1/2 kg kwaszonej kapusty, 2-3 suszone grzyby, cebula, 4 łyżki oleju, sól, pieprz mielony w ziarnkach, ziele angielskie<br>Grzyby umyć, zalać letnią wodą. Odstawić na godzinę. Ugotować z dodatkiem soli, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Odcedzić i posiekać. <br>Kapustę ewentualnie odcisną, drobno pokroić i udusić, zalewając wywarem z grzybów. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na połowie oleju, dodać kapustę i grzyby. Wymieszać n ogniu, doprawić solą i mielonym pieprzem.<br>Farsz nałożyć n przygotowane ciasto i ulepić pierogi. Ugotować. Podawać podsmażone na reszcie oleju.<br>Ruskie<br><gap><br>1/2