Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
z białek. Doprawić solą, cukrem i cynamonem. Nadzieniem wypełnić tuszkę i zszyć. Posmarować miodem, skropić wodą, obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego do 220oC piekarnika. Polewać tworzącym się sosem.
Nasza rada
Nadziewać można też pierś indyczą, z której formujemy możliwie plaski płat mięsa, nakładamy farsz i mięso zwijamy.
Kurczę z pieczonymi ziemniakami

tuszka kurczęcia (ok. 1,20 kg), 150 g suszonych owoców, 4 łyżki oleju, 1/2 kg ziemniaków, sól, 4 ząbki czosnku, laska cynamonu, 2 goździki, 50 ml śliwowicy, cebula, natka
Cebulę obrać, pokroić. Podsmażyć na połowie oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posolić, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę razem
z białek. Doprawić solą, cukrem i cynamonem. Nadzieniem wypełnić tuszkę i zszyć. Posmarować miodem, skropić wodą, obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego do 220oC piekarnika. Polewać tworzącym się sosem.<br>Nasza rada<br>Nadziewać można też pierś indyczą, z której formujemy możliwie plaski płat mięsa, nakładamy farsz i mięso zwijamy.<br>Kurczę z pieczonymi ziemniakami<br>&lt;gap&gt;<br>tuszka kurczęcia (ok. 1,20 kg), 150 g suszonych owoców, 4 łyżki oleju, 1/2 kg ziemniaków, sól, 4 ząbki czosnku, laska cynamonu, 2 goździki, 50 ml śliwowicy, cebula, natka<br>Cebulę obrać, pokroić. Podsmażyć na połowie oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posolić, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę razem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego