z białek. Doprawić solą, cukrem i cynamonem. Nadzieniem wypełnić tuszkę i zszyć. Posmarować miodem, skropić wodą, obłożyć masłem, wstawić do nagrzanego do 220oC piekarnika. Polewać tworzącym się sosem.<br>Nasza rada<br>Nadziewać można też pierś indyczą, z której formujemy możliwie plaski płat mięsa, nakładamy farsz i mięso zwijamy.<br>Kurczę z pieczonymi ziemniakami<br><gap><br>tuszka kurczęcia (ok. 1,20 kg), 150 g suszonych owoców, 4 łyżki oleju, 1/2 kg ziemniaków, sól, 4 ząbki czosnku, laska cynamonu, 2 goździki, 50 ml śliwowicy, cebula, natka<br>Cebulę obrać, pokroić. Podsmażyć na połowie oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posolić, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę razem