Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Metropol
Nr: 02.20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
niewielkich, nawet jednorazowych porcjach.
Kawę przygotowuje się różnymi sposobami. Najlepsze są zaparzacze ciśnieniowe i przelewowe. Nadają kawie mocny smak i naprawdę wyjątkowy aromat. Istnieją również specjalne dzbanki, termosy i ekspresy do parzenia kawy.

Zwykły rondelek

Tym, którzy nie chcą kupować specjalnych sprzętów, można polecić zwykły rondelek. Kawę należy dodać do zimnej wody, a następnie zagotować. Zachodu bardzo mało, a smak i aromat są z pewnością dużo lepsze niż jakość kawy parzonej "po polsku").
Dobry napar to niecała łyżka stołowa kawy na 150-175 mililitrową filiżankę wody.
Najlepiej użyć filiżanek fajansowych lub kamionkowych, podgrzanych bezpośrednio przed nalaniem napoju, inne rodzaje (szklane czy
niewielkich, nawet jednorazowych porcjach.<br>Kawę przygotowuje się różnymi sposobami. Najlepsze są zaparzacze ciśnieniowe i przelewowe. Nadają kawie mocny smak i naprawdę wyjątkowy aromat. Istnieją również specjalne dzbanki, termosy i ekspresy do parzenia kawy.<br><br>&lt;tit&gt;Zwykły rondelek&lt;/&gt;<br><br>Tym, którzy nie chcą kupować specjalnych sprzętów, można polecić zwykły rondelek. Kawę należy dodać do zimnej wody, a następnie zagotować. Zachodu bardzo mało, a smak i aromat są z pewnością dużo lepsze niż jakość kawy parzonej "po polsku").<br>Dobry napar to niecała łyżka stołowa kawy na 150-175 mililitrową filiżankę wody.<br>Najlepiej użyć filiżanek fajansowych lub kamionkowych, podgrzanych bezpośrednio przed nalaniem napoju, inne rodzaje (szklane czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego