Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
choince przed pieczeniem trzeb przewlec nitki, ciastka ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody, wstawić do temp. 190oC, piec 15-20 minut, ostudzić, ozdobić lukrem i perełkami.
Chałka makowo-daktylowa
Składniki:

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować
choince przed pieczeniem trzeb przewlec nitki, ciastka ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody, wstawić do temp. 190oC, piec 15-20 minut, ostudzić, ozdobić lukrem i perełkami.<br>Chałka makowo-daktylowa<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, kiedy wyrośnie, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą, zwinąć, włożyć do natłuszczonej formy, resztę ciasta rozwałkować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego