Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
mln ha, co stanowi około 17 ogólnej powierzchni gruntów ornych. Główne rejony produkcji ziemniaków występują w północno-wschodniej (np. woj. koszalińskie), środkowo-wschodniej (siedleckie) i centralnej (radomskie, kieleckie) części kraju.
Ziemniaki odznaczają się dużymi walorami smakowymi i odżywczymi w diecie człowieka. Mają również duże znaczenie w żywieniu zwierząt. W żywieniu zwierząt gospodarskich pokrywają one 14-16 całkowitych potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.
Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią
mln ha, co stanowi około 17 ogólnej powierzchni gruntów ornych. Główne rejony produkcji ziemniaków występują w północno-wschodniej (np. woj. koszalińskie), środkowo-wschodniej (siedleckie) i centralnej (radomskie, kieleckie) części kraju.<br>Ziemniaki odznaczają się dużymi walorami smakowymi i odżywczymi w diecie człowieka. Mają również duże znaczenie w żywieniu zwierząt. W żywieniu zwierząt gospodarskich pokrywają one 14-16 całkowitych potrzeb energetycznych i 6-8 zapotrzebowania na białko strawne. Natomiast w żywieniu trzody chlewnej pokrywają 35 potrzeb energetycznych i 15 zapotrzebowania na białko.<br>Z ziemniaków uzyskuje się około 100 produktów przemysłowych. Do najpopularniejszych należą: mączka ziemniaczana, spirytus, krochmal, frytki ziemniaczane, chipsy itp. Ziemniaki stanowią
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego