Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 30
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
TP" i chcę tą drogą podziękować za znakomicie redagowany periodyk.
Piszę ten list, ażeby sprostować pewną nieścisłość, która wkradła się do zakończenia wywiadu z prezesem Szczerbą w numerze 27. Otóż nazwa Wydziału Akademii Rolniczej w Krakowie, którego absolwentem jest pan prezes, brzmi: Wydział Technologii Żywności, a nie jak państwo podaliście żywienia (istnieją osobne specjalności - żywienie człowieka - czyli inaczej bromatologia). Błąd ten popełniany jest bardzo często, a różnica polega na tym, iż technologia żywienia, której naucza się głównie w szkołach średnich, dotyczy gastronomii, tj. gotowania, natomiast technologia żywności jest kierunkiem inżynieryjnym, dotyczącym technologii przemysłu spożywczego. Drobny szczegół, ale zwracający uwagę absolwentów tegoż
TP" i chcę tą drogą podziękować za znakomicie redagowany periodyk.<br>Piszę ten list, ażeby sprostować pewną nieścisłość, która wkradła się do zakończenia wywiadu z prezesem Szczerbą w numerze 27. Otóż nazwa Wydziału Akademii Rolniczej w Krakowie, którego absolwentem jest pan prezes, brzmi: Wydział Technologii Żywności, a nie jak państwo podaliście żywienia (istnieją osobne specjalności - żywienie człowieka - czyli inaczej bromatologia). Błąd ten popełniany jest bardzo często, a różnica polega na tym, iż technologia żywienia, której naucza się głównie w szkołach średnich, dotyczy gastronomii, tj. gotowania, natomiast technologia żywności jest kierunkiem inżynieryjnym, dotyczącym technologii przemysłu spożywczego. Drobny szczegół, ale zwracający uwagę absolwentów tegoż
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego