Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Podobne wyniki uzyskała Flis [1993], wprowadzając do mieszanek PT-1 - 15%, a do PT-2 - 20% bobiku. Wyższe udziały tej paszy w mieszankach pełnoporcjowych dla tuczników wynoszące 25-33% stosowali [Wecke i in., 1981; Lettner i in., 1986; Wideński i Wójcik, 1987; Burgstaller i in., 1990] wykazując również dobre efekty żywieniowe. Negatywny wpływ bobiku na wyniki tuczu wykazali w swoich badaniach [Castell, 1976; Fusch i in., 1983; Flis i in., 1989]. Stosując od 15-19,5% bobiku w mieszance, stwierdzili obniżenie średnich dobowych przyrostów masy ciała przy wyższym zużyciu paszy i składników pokarmowych. Fusch i in. [1983] zaobserwowali w tuszy zwierząt
Podobne wyniki uzyskała Flis [1993], wprowadzając do mieszanek PT-1 - 15%, a do PT-2 - 20% bobiku. Wyższe udziały tej paszy w mieszankach pełnoporcjowych dla tuczników wynoszące 25-33% stosowali [Wecke i in., 1981; Lettner i in., 1986; Wideński i Wójcik, 1987; Burgstaller i in., 1990] wykazując również dobre efekty żywieniowe. Negatywny wpływ bobiku na wyniki tuczu wykazali w swoich badaniach [Castell, 1976; Fusch i in., 1983; Flis i in., 1989]. Stosując od 15-19,5% bobiku w mieszance, stwierdzili obniżenie średnich dobowych przyrostów masy ciała przy wyższym zużyciu paszy i składników pokarmowych. Fusch i in. [1983] zaobserwowali w tuszy zwierząt
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego