dziczyzna
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... sarnina, szczególniej czomber sarni powinien być podawany na najwystawniejszych przyjęciach". Dziczyzna przez wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono...
- ... równo po papierze - mówi Blikle.
Anita Szarlik
Najstarsza kuchnia świata
Dziczyzna przez wieki tak zakorzeniła się w menu, że wymyślono nawet... - ... smażone ziemniaczki i kwaśne mleko z koperkiem", "golonka i piwo", "dziczyzna", "pierogi - talerz 15 sztuk". "Fajny klimat, ludzie się dobrze bawią...
- ... królewskich polowań, studiach zwierząt (głównie psów) i martwych naturach z dziczyzną. Od 1699 był członkiem francuskiej Akademii Królewskiej. Pracował również w...
- ... zagranicy. Jeleni wszak się nie doi (to przewaga krów nad dziczyzną). Z powodu oddalenia od kontynentu afrykańskiego na Mauritius sprowadza się...
- ... dawnym DDR, każda mieścina miała Gasthaus z golonką, kapustą i dziczyzną. Myślałam o tym, umierając z głodu na odcinku między Piasecznem...
- ... po goralsku" i "niezłą śliwowiczkę", zakąsić "mięsem ze strusia", "dobrą dziczyzną" lub "skupić się na pierogach". Popołudniami "góralska muzyka".
KARCZMA U... - ... rzepakowy bezerukowy, słonecznikowy, sojowy, oliwę z oliwek.
Kurczaki, indyki i dziczyznę bez skórki; cielęcinę, chudą wołowinę, mięso jagnięcia.
Wszelkiego rodzaju ryby... - ... wierzbie to są szyszki ..
a co widziałaś na dziku
dzik..
dziczyznę
ma bardzo ostre kły
i szczecinę
Szczecin to takie miasto... - ... niskiej zawartości złego cholesterolu. Tylko dzik wymaga weterynaryjnego badania. Kupując dziczyznę, należy sprawdzić, czy nie jest ona zanieczyszczona - szczególnie obejrzeć miejsca...
- ... na "owoce morza w różnych postaciach" albo na "raki, ptaki, dziczyznę". Dla smakoszy "homar z grilla" za 46 zł. "wieczorami saksofonista...
- ... z drewnianych bali. Jedno z nielicznych miejsc, gdzie "można zjeść dziczyznę", także "prawdziwy poznański gazik, czyli odpowiednio przyprawiony twarożek", "wspaniałe ryby...
- ... i pozyskane w okresie od października do końca lutego. Jeżeli dziczyznę kupujemy późną wiosną, musimy mieć świadomość, że jest to zdobycz...
- ... zamówić "pyszne zupy, żurek z kołdunami albo rosół", "pasztet z dziczyzny, polskie wędliny", ale zalecany umiar, "żeby zostało miejsce na desery...
- ... do lutego. Kucharze z warszawskiego hotelu Marriott przekonują, że przyrządzanie dziczyzny nie jest trudne! Mięso musi skruszeć; trwa to około tygodnia...
- ... zabytkowe świeczniki", "całoroczny ogródek na dziedzińcu z fontanną". Warto spróbować "dziczyzny, np. gulaszu z dzik" oraz "potraw z grilla opalanego bukowym...
- ... włośnicy - choroby grożącej nawet śmiercią. Wszystkiemu winna jest kiełbasa z dziczyzny, którą przywieziono z Borów Tucholskich. Toruński sanepid wszczął dochodzenie epidemiologiczne...
- ... zwietrzała".
Mięśnie dzikich zwierząt są silnie ukrwione - stąd ciemny kolor dziczyzny, zaś specyficzny smak i zapach ma swe źródło w pożywieniu... - ... na tym, że wybierało się najdroższe danie, na przykład z dziczyzny, bo to była atrakcja. I do tego nie wino, tylko...
- ... to już w kredycie), a w drugim niezły punkt skupu dziczyzny...
...i przede wszystkim mamy plany rozwoju.
Zgadnijcie - czy to nie...