fermentować
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej - fermentowanej i zielonej - niefermentowanej.
Nazwa Pu-Erh pochodzi od miejscowości Puer... - ... rzymskich, usprawniając też produkcję w całym jej cyklu: zbierania, wytłaczania, fermentowania, przelewania, beczkowania, przechowywania. Winnica w cywilizacji śródziemnomorskiej staje się jednym...
- ... i wcześniejsze odpady poddane dalszym czynnościom winifikacyjnym (osobne wyciskanie, przecedzanie, fermentowanie) lub przekazane do destylacji, z czego otrzymujemy włoską Grappę, francuskie...
- ... VITAPOL" przekazuje Państwu rewelacyjny naszym zdaniem nowy produkt, jakim jest fermentowany sok z buraków ćwikłowych, zwany też sokiem z kiszonych buraków...
- ... jabłek (75 dag) Jeżyny przetrzeć przez plastykowe sitko, wymieszać z fermentowanym sokiem burakowym, doprawić do smaku cukrem. Napój serwować schłodzony z...
- ... sól, cukier, pieprz
Zsiadłe mleko, jogurt lub kefir roztrzepać z fermentowanym sokiem burakowym, dodać starty na drobnej tarce ogórek i posiekaną... - ... gdy idee zostają zepchnięte w niezdrowe powietrze katakumb i tam fermentują. Ale niebezpieczne jest także, gdy idee wychodzą na ulice. Groźniejsze...
- ... w urzędy, w to, żeby komuś w Polsce było dobrze - fermentują na twój widok wywrotowym fermentem !
Biernacki aż się na twarzy... - ... puszka mózgowa wypełniona pasztetem. Związki chemiczne, jakie mu tam bulgotały fermentując, nakazały znaleźć sobie żonę, która będzie co najmniej przyzwoita optycznie...
- ... rzeczywistych zmian w postawach ludzkich nie ma. Oczywiście beczki z fermentującą zawartością nikt nie radzi zaklepywać. Zresztą niechby tylko ktoś spróbował...
- ... mezofilne homofermentatywne i heterofermentatywne szczepy Lactobacillus, bakterie octowe oraz drożdże fermentujące i niefermentujące laktozy. Średnio procentowy udział drobnoustrojów w ziarnach kefirowych...
- ... jak najbardziej powszednim, przyziemnym, zmysłowym.
Historia winnego krzewu i jego fermentującego owocu sięga tysięcy lat w głąb starej ery i w... - ... różni.
Whisky słodowa (malt)
Produkuje się ją z ziarna jęczmienia fermentującego w kubach, czyli miedzianych kadziach o kształcie główek cebuli. Dodaje... - ... Był poświęcony bogom, a jego wytwarzaniem zajmowali się kapłani. Do fermentującego miodu z wodą dodawano w różnych regionach świata specjalne przyprawy...
- ... i przyszłych win, a wszystko wokół jest przesiąknięte kwaśnym zapachem fermentującego moszczu. Zebrane winogrona zaczynają fermentować od razu, trzeba je szybko...
- ... podobnie jak włochate nogi Niemców w wylanej na chodnik jak fermentujący mus kawiarni rozkosz ciepłego karnawałowego wieczoru. Trwały w archaicznym geście...
- ... się ocierać, by przejść ulicą, dławiący odór rynsztoków, uryny, trociczek, fermentujących łupin z owoców, pachnideł, swąd płonącego masła w wotywnych kagankach...
- ... cała gęstość trująca powietrza i gdzie nie dochodzi już ciepło fermentujących w kotle centralnego ogrzewania źdźbeł trawy; tam gdzie stare, milionoletnie...
- ... podwórza przeciętą ukośnym cieniem. Wielkie blaszane kubły wydawały cierpką woń fermentujących łupin, spod wieka furkotały wielkie, skrzydlate karaluchy.
Zlany wodą beton... - ... termosyfonów, których bliskość czuło się tam wszędzie w owym swędzie fermentujących źdźbeł trawy.
Im bliżej Centrum, tym czystsze i spokojniejsze było...